Java Ders 1: Nelere İhtiyacımız Var?

10 Mart 2013 Pazar
Daha önce Homeless arkadaşımız Java anlatmaya başlamış ama daha sonra dersleri yarım kalmıştı. Ben de bu dönem okulda Data Structures dersinin ilk iki haftasında Java anlatma işiyle görevlendirilince, öğrencilerim (!) için Java ve C++ karşılaştırmalı, en basitinden Java'ya giriş notlarının olduğu bir döküman hazırlamıştım. Hazır elimde o varken, o notları burada da paylaşayım ve herkes görsün, faydalansın, Java öğrenmeyen kalmasın istedim. :)

O zaman başlayalım bakalım:

1. Nelere İhtiyacımız Var?

Java dilinde kod yazmak için temel olarak 2 bileşene ihtiyacımız var: JDK ve kodlarımızı anlayacak-çalıştıracak bir derleyici. Hem JDK’yı hem de derleyiciyi ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz. 

JDK (Java Development Kit) : Olmazsa olmazdır. Java ile program yazabilmek için bilgisayarınızda mutlaka yüklü olmalıdır. 

İndirmek için: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk6u35-downloads-1836443.html

Accept License Agreement kısmına tıkladıktan sonra, 32 bit ya da 64 bit kullanımınıza bağlı olarak uygun dosyayı indirmek size kalıyor. :) 

Derleyici: Temel olarak Java’yı çalıştıran 2 derleyici mevcut: NetBeans ve Eclipse. İstediğinizi indirebilir ve kullanabilirsiniz. Ben NetBeans kullanmayı tercih ediyorum. Bu yüzden burada verdiğim örnekler ve görseller NetBeans için olacaktır. Eclipse için ise çalışma mantığı hemen hemen aynıdır. 

NetBeans indirmek için: http://netbeans.org/downloads/

Bu siteye girdiğiniz zaman indirebileceğiniz birkaç değişik versiyon olduğunu görmeniz mümkün. Eğer sadece Java programlayacaksanız, bu durumda “Java SE” seçmeniz yeterli olacaktır. Ancak Java’nın yanında C++,PHP gibi dilleri de NetBeans üzerinden derlemek ve çalıştırmak istiyorsanız, bu durumda diğer geliştirilmiş sürümleri de indirebilirsiniz.



Eclipse indirmek için: http://www.eclipse.org/downloads/

Yine NetBeans gibi Eclipse’in de değişik versiyonları bulunmakta. Eğer sadece Java kodlayacaksanız bu durumda “Eclipse IDE for Java Developers” seçmeniz yeterlidir. Başka programlama dilleri için ise başka versiyonları değerlendirebilirsiniz.



 Öncelikle JDK’nın ardından da derleyicinizin (NetBeans ya da Eclipse) kurulumunu gerçekleştirirseniz, hiçbir sorun yaşamadan gerekli programları edinmiş olursunuz. Kurulum esnasında özel olarak değiştirmek zorunda olduğunuz bir yer bulunmamaktadır.

İhtiyacınız olan şeylere sahip olmak işte bu kadar kolay. :)
Sevgiyle kalın!

0 yorum:

Yorum Gönder