Java Ders 3: Hello World!

16 Mart 2013 Cumartesi
Bir önceki dersimizde Netbeans üzerinde yeni bir projeye nasıl başlanır diye adım adım anlatmıştık. (Bkz. Ders 2 ) Bu dersimizde ise yeni bir programlama dili öğrenmeye başlarken klasik haline gelmiş olan "Hello World" örneğini inceleyeceğiz. Kodları copy-paste yapmayın -kendiniz yazın ki aklınızda kalması ve öğrenmeniz açısından daha yararlı olsun- diye print-screen şeklinde koyuyorum. :)

C++ kodlama dilinde bilindiği üzere genel olarak çalıştırmak istediğimiz ana kodu “int main()” içinde yazarız. Fonksiyon çağrımlarını bu kısım içinde yaparız. Java programlama dilinde “int main()” fonksiyonun karşılığı “public static void main(String[] args)” fonksiyonudur. Yeni bir proje başlattığınız zaman bu fonksiyon otomatik olarak kendiliğinden gelmektedir. Bir daha yazmanıza gerek yoktur.
C++ ‘da temel olarak “Hello World” yazısını ekrana bastırmak için şu şekilde bir kod yazmamız gerekiyordu:
int main() {
cout<< “Hello World!”; }

 
Java programlama dilinde “cout” koduna karşılık olarak “System.out.print()”
kullanılmaktadır. Yukarıdaki kodun Java karşılığı:

public static void main(String[] args){
System.out.print(“Hello World!”); }


olacaktır. Her 2 kodun çıktısında da ekranda “Hello World!” yazısını görürüz.
Burada bilmemiz gereken ve bize çoğu zaman yardımı dokunan bir özellik var. Bu da “\n” ve “endl” terimlerine karşılık gelecek Java kodudur.
C++’ da :
cout<<”Hello World!”;
cout<<”Hello Class!”;


yazdığımızda çıktı olarak “Hello World!Hello Class!” yazısını görürüz. Ancak genelde biz yeni satıra inmeyi uygun buluruz. Bunun için

cout<<”Hello World!”<<”\n”; ya da cout<<”Hello World!”<<endl; yapılarını kullanırız.
Yukarıdaki kodu bu tarz yazdığımızda:

cout<<”Hello World!”<<endl;
cout<<”Hello Class!”<<endl;
Hello World!
Hello Class! 

şeklinde bir çıktımız olur.
Buradaki endl ya da “\n” bizim için şu anlamı ifade eder: “Hello World” yaz ve bir satır aşağı in, “Hello Class” yaz ve bir satır aşağı in.
Aynı şekilde bu tarz kullanım, yeni bir satıra inmenin gerekliliği ve kullanışlılığı Java’da da ihtiyacımız olan bir şeydir. Java da bunu yapmak için ise şu kullanım yeterli olacaktır:
System.out.println(“Hello World”);
Burada fark ettiyseniz “print” yerine “println”
yazdık. Buradaki “ln” takısı bize bastırma işlemini yaptıktan sonra bir satır aşağı in diyor.
Örnek:
System.out.print(“Hello World”);
System.out.print(“Hello Class”);
Çıktısı: Hello WorldHello Class
Örnek:
System.out.println(“Hello World”);
System.out.println(“Hello Class”);
Çıktısı: Hello World
Hello Class
Yani kısacası “println” kullandığımız zaman, bu “önce bastır, ondan sonra bir satır aşağı in” anlamı taşıyacaktır. Değişik örnekler deneyerek, farkını tam olarak anlayabilirsiniz.
Peki bastırma işlemini nasıl yapacağımızı öğrendik ama bunu nasıl kullanacağız, yani nereye yazacağız? Yukarıda da bahsettiğim gibi “public static void main(String[] args)” içinde kullandığımız zaman hiçbir sorun olmayacaktır.

Tamam yazdık, şimdi bu programı çalıştırmak da gerekli. Bunu yapmak ise oldukça basit.Yukarıda bulunan “Run” menüsünden “Run Project” i seçebilir ya da F6 kısayolunu kullanabiliriz. (Unutmayın, bu anlattığım NetBeans için geçerlidir, Eclipse için kısayol farklı olabilir, lütfen buna dikkat edin.)

Yukarıda yazdığımız kodu çalıştırdığımız zaman çıktımızı hemen alt kısımda bulunan “Output” alanında görebiliriz:
Bir sonraki derste görüşmek üzere.
Sevgiyle kalın.

0 yorum:

Yorum Gönder