Ders 10: Android Diğer Layoutlar

27 Ocak 2012 Cuma
LinearLayout ve RelativeLayouttan sonra, diğer layout tiplerine de bakalım:

·         AbsoluteLayout: İçine yerleştirdiğimiz elemanlar android:layout_x ve android:layout_y parametresine göre yer alırlar. Android:layout_x parametresi x noktasını, android:layout_y ise y noktasını belirtir. Bu değerler pixel ya da dp cinsinden değer alırlar. Tek amacı, içerisinde kullanılan öğenin spesifik pozisyonunu belirterek kullanmaktır. Yani, kullanacağımız öğelerin yerlerini örneğin pixel pixel belirlemek istiyorsak, bu layoutu kullanırız. Mesela:

Android:layout_x=”50px”
Android:layout_y=”60px”

Dediğimizde, bu component x noktası olarak 50 px de, y noktası olarak da 60 px de yer alacaktır.

·         TableLayout: Bunu HTML’deki <table> gibi düşünebiliriz. Aynı HTML’deki gibi bir şey eklemek istediğimizde nasıl <tr> ile yeni bir satır açıp, daha sonra içine ekliyorsak, bunu da aynı şekilde kullanıyoruz. TableLayoutta satır açmak için<TableRow> elementi kullanılır. <TableRow> </TableRow> içine yazacağımız her şey aynı satırda görünür. Eğer yeni bir satır açmak istiyorsak, tekrar bir <TableRow> eklememiz gerekir. Formların oluşturulmasında büyük önem taşır.

·         FrameLayout: Bir defada tek bir öge görüntülemek için tasarlanmıştır, fakat aynı zamanda bir FrameLayout içinde birden fazla eleman olabilir. Bu durumda her element ekranın sol üstüne dayalı bir şekilde yerleşir. Her zaman kullanılmaz ama bazı yerlerde tercih edilir. Örneğin; üst üste resimlerimizin gösterildiği bir fotoğraf albümümüz olsun. Bu resimlerin “visibility” özelliği ile oynanarak, sırasıyla bu fotoğrafların gösterimi yapılabilir.

·         ScrollView: Aslında FrameLayout’un spesifikleşmiş bir halidir. ScrollView bize içinde kullandığımız öğeler bütününü scroll etmemizi sağlar. İçinde sadece bir View ya da ViewGroup ( Bu ikisi, sonraki derslerde anlatılacak) olabilir ki genellikle bu içteki viewgroup, LinearLayout olur. Ayrıca ListView, ScrollView ile kullanılmamalıdır. Kullanım şekli şöyledir:

<ScrollView>
        <LinearLayout>
                       <Button /> (Herhangi bir component)
        </LinearLayout>
</ScrollView>

3 yorum:

  1. Homeless dedi ki...:

    Scroll etmek derken ne demek istiyorsun ScrollView'da?

  1. 3k dedi ki...:

    Scroll bildiğim kadarıyla kaydırmak demek :) hani sayfada scroll bar vardır da kaydırırsın bi yukarı bi aşağı.En yakın zamanda ScrollView ile alakalı bir örnek koyarım buraya. :)

  1. Unknown dedi ki...:

    3k seninle iletişime geçmek istiyorum buralardaysan mail at :) frmkcgl@gmail.com

Yorum Gönder